Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τζίμι Χέντριξ: 42 χρόνια από τον θάνατό του, το μυστήριο παραμένει



Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ, στις 18 Σεπτεμβρίου 1970.
Στη μακάβρια λίστα των ταλαντούχων μουσικών που πέθαναν στα 27 τους χρόνια, ο Χέντριξ φέρεται να το είχε δηλώσει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28». Απεβίωσε δύο μήνες πριν τα 28α γενέθλιά του.



Η τελευταία εμφάνιση του Τζίμι Χέντριξ πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Αγάπης και Ειρήνης, στη γερμανική νήσο Fehmarn. Εκεί ξέσπασε καταιγίδα που χάλασε την διάθεση του κοινού αλλά και των προσωπικών σωματοφυλάκων του Χέντριξ, που ανήκαν στους Hells Angels.
Σε μια μικρή παύση της καταιγίδας, ο Χέντριξ έπαιξε ένα γρήγορο σετ με τους KillinFloor και έφυγε γρήγορα με ταξί, λίγο πριν οι Hells Angels βάλουν φωτιά στην σκηνή, πυροβολήσουν ένα άτομο από το κοινό και χτυπήσουν με σανίδα με καρφιά τον διευθυντή της περιοδείας του.
Ο μπασίστας Μπίλι Κοξ πανικοβλήθηκε και φώναζε «Θα πεθάνουμε!». Ο Χέντριξ τον καθησύχαζε: «Κανείς δεν πρόκειται να πεθάνει». Με την άφιξη του στο Λονδίνο όμως, εκεί όπου ξεκίνησε την καριέρα του πριν από τρία χρόνια, είπε σε ένα φίλο του «Είμαι περικυκλωμένος από λύκους».


Ο Τζίμι Χέντριξ στο σπίτι του στην οδό Brook στο Λονδίνο, το 1969. Φωτογραφία: Barrie Wentzell.


Πρώτος «λύκος» στο περιβάλλον του Χέντριξ ήταν ο ίδιος ο μάνατζέρ του, Μάικ Τζέφερι, τον οποίο ο μουσικός θα απέλυε λόγω  κακοδιαχείρισης και κατάχρησης εκατομμυρίων.
Ο πρότερος βίος του Τζέφερι, άλλωστε, δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Συνεργάτης της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ5, έγινε ο μαθητευόμενος του γνωστότερου μουσικού μάνατζερ της ροκ σκηνής, Ντον Άρντεν, άλλως «Εγγλέζος Νονός».



Μάνατζερ των Animals και ιδιοκτήτης ροκ κλαμπ, έβαλε φωτιά, εισέπραξε την ασφάλεια και έχτισε μεγαλύτερα ροκ κλαμπ, χρεοκόπησε τους Animals και βρέθηκε με κόλπα να μανατζάρει τον Χέντριξ.
Έτσι έγινε πολυεκατομμυριούχος, με τον Χέντριξ, αντίθετα, να έχει στην κατοχή του μόνο τις κιθάρες Stratocaster, τις Corvettes και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

O Τζίμι Χέντριξ στο φακό του Τζιμ Μάρσαλ.



Λίγο πριν το θάνατό του, ο Χέντριξ πήγε σε ένα κλαμπ στο Λονδίνο. Ο φίλος του και τραγουδιστής των Animals, Έρικ Μπέρντον, είπε ότι ένιωσε «συντετριμμένος» όταν είδε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. «Ήταν χάλια, βρώμικος, τόσο εκτός ελέγχου δεν τον είχα δει ποτέ. Είχε πάρει πολύ από κάτι – ηρωίνη, παραισθησιογόνα ή γερμανικά υπνωτικά χάπια».
Δυο μέρες αργότερα, το πτώμα του κιθαρίστα βρισκόταν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου St. Mary στο Λονδίνο.



Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα της φίλης του, Μόνικα Ντάνεμαν, οι δηλώσεις της οποίας ήταν μπερδεμένες. Η ίδια είπε πως ήταν μαζί του στο ασθενοφόρο και πως ο Χέντριξ ήταν ακόμα ζωντανός όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι της. Η αστυνομία και οι νοσοκόμοι όμως ισχυρίζονται πως ο Χέντριξ ήταν ήδη νεκρός και πως η Μόνικα δεν ήταν μαζί τους στο ασθενοφόρο.
Η ίδια αυτοκτόνησε το 1996.
Ο δρ Τζον Μπάνιστερ που εξέτασε το πτώμα του Χέντριξ, κατέληξε ότι ο θάνατός του προήλθε από «ασφυξία που προκλήθηκε από αναρρόφηση εμετού» και«δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά. Ανεπαρκή στοιχεία από τις συνθήκες. Ανοιχτή ετυμηγορία».
Πολύ αργότερα, το 1992, είπε ότι υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κόκκινου κρασιού στο στομάχι και τους πνεύμονές του, ωστόσο στην νεκροψία εντοπίστηκαν ελάχιστα ίχνη αλκοόλ . «Κάποιος προφανώς έριξε όλο αυτό το κρασί μέσα στο λαιμό του με σκοπό να προκαλέσει ασφυξία».


Στο βιβλίο Rock Roadie που κυκλοφόρησε το 2009 Τζέιμς Ράιτ, θαυμαστής του Χέντριξ και των Animals που ακολουθούσε στις περιοδείες, γράφει ότι ο Μάικ Τζέφερι τού εξομολογήθηκε, το 1971, ότι ο ίδιος σκότωσε τον καλλιτέχνη, γιατί επρόκειτο να τον απολύσει. Ο δρ Μπάνιστερ δήλωσε τότε πως «ακούγεται πιθανό».
«Αν τον έχανα, θα έχανα τα πάντα», φέρεται να είπε ο Τζέφερι, ο οποίος είχε συνάψει συμβόλαιο ζωής για τον συνθέτη και κιθαρίστα, αξίας 2 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Mail On Sunday».
Ο Ράιτ γράφει ότι ο μάνατζερ του είπε ότι, το βράδυ εκείνο, πήγε μαζί με φίλους του από το διαμέρισμα που βρισκόταν ο Χέντριξ και, αφού έχωσε μια χούφτα χάπια στο στόμα του, άδειασε μπουκάλια κόκκινου κρασιού στο στόμα του. Ωστόσο συνεργάτες του Τζέφερι ανέφεραν πως ο Ράιτ έγραψε ό,τι έγραψε απλά για να πουλήσει το βιβλίο του.
Ο ίδιος ο Τζέφερι σκοτώθηκε το 1973 σε αεροπορικό ατύχημα, πάνω από τη Γαλλία, αλλά η σορός του δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Όσοι τον γνώρισαν, όμως, εικάζουν ότι έβαλε τις αποσκευές του στο αεροσκάφος, αλλά ποτέ δεν επιβιβάστηκε ο ίδιος.
ΠΗΓΕΣ: Wikipedia | TVXS  | The Rolling Stone
ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Τζίμι Χέντριξ σε μια υπαίθρια αγορά λουλουδιών, το 1967. Φωτογραφία © Εlaine Mayes







4 σχόλια: