Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βικτώρια σε συνεργασία με την ομάδα Πιρέν δημιούργησαν ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ακούσουν ακόμα και το παραμικρό ήχο που προέρχεται από τη θάλασσα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ακούνε τους ήχους των φαλαινών, τις μηχανές των πλοίων, να καταγράφουν τη πίεση του νερού, ήχους από την κίνηση των τεκτονικών πλακών, πιθανά τσουνάμι και άλλους πολλούς εντυπωσιακούς ήχους που προέρχονται από το βυθό.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο καθένας μπορεί να ακούσει μέσω στου διαδικτύου αυτούς τους ήχους, σε αληθινό χρόνο σε όποιο μέρος της γης επιθυμεί με ένα κλικ στην σελίδα listentothedeep.com.
Στη βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας υπάρχουν καταγεγραμμένοι ήχοι από τον ιαπωνικό σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011, από δελφίνια και φάλαινες καθώς επίσης και θορύβους από μηχανές πλοίων.
Ο όγκος των πληροφοριών που έχουν συλλέξει είναι ήδη αρκετός.
Οι επιστήμονες τοποθετώντας ένα καλώδιο στο βυθό της θάλασσας του Βανκούβερ στον Καναδά συνδέονται με ένα δίκτυο επιστημονικών οργάνων που είναι τοποθετημένα στον Ειρηνικό ωκεανό, σε βάθος 2.5 χλμ (1.5 μίλι). Τα ευαίσθητα σε ήχους μικρόφωνα που επίσης υπάρχουν καταγράφουν και τον παραμικρό ήχο.
«Αυτό είναι σαν μεγάλα αυτιά τοποθετημένη στον πυθμένα του ωκεανού», λέει ο Μισέλ Αντρέ, ειδικός σε θέματα βιοακουστικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.
Αντιδράσεις ωστόσο πάντα υπάρχουν και αυτή τη φορά προέρχονται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Παλαιότερα, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ήχοι της θάλασσας θεωρήθηκαν πολύ ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα.
Σήμερα, η ανησυχία τους δεν είναι που οι επιστήμονες μπορούν να ακούσουν τους φυσικούς ήχους της θάλασσας αλλά το γεγονός πως ο ήχος των ωκεανών σε πραγματικό χρόνο είναι ανοιχτός προς το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου.
Για τις ΗΠΑ αυτό αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδή θα μπορούσε ο καθένας να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να δει το είδος και τη θέση των αμερικανικών ναυτικών σκαφών.
Για τη μείωση λοιπόν της απειλής αυτής, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν συνάψει συμφωνία με τους επιστήμονες που ουσιαστικά τους επιτρέπει να λογοκρίνουν τους ήχους των ναυτικών επιχειρήσεων πριν αυτοί δημοσιοποιηθούν.
Η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρων των πολιτών. Οι επιστήμονες προσπαθούν να την αναπτύξουν προσθέτοντας άλλα 11 παρατηρητήρια στα ήδη 14, στο Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι ήχοι του βυθού είναι μοναδικοί και πλέον διαθέσιμοι σε όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου