Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Gravitysays_i - “Αντιληφθήκαμε τη συναισθηματική φόρτιση που θέλαμε να δώσουμε, φέρνοντας «στοιχειωμένους» ήχους από το παρελθόν μας”



01. GravitySays_i: The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud [Restless Wind]

Εκεί δε που οι GravitySays_i εκτινάσσονται και με κάνουν να μιλάω όχι απλά για έναν εξαιρετικό δίσκο μα και για μια πρόταση για το πώς το εγχώριο μπορεί να γίνει διεθνές χωρίς να πιθηκίζει ή να στρέφει πλάτη στην ταυτότητά του, είναι η δεύτερη σύνθεση: εκεί δηλαδή όπου μπαίνει στο παιχνίδι ένας καταπληκτικά μεταλλαγμένος “Καϊξής” –κατευθείαν από τη ρεμπέτικη κληρονομιά (θυμίζω ότι η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Απόστολο Χατζηχρήστο, 1948)– και ακούμε ένα σαντούρι να χαράσσει διαδρομές ασυνήθιστες μα συναρπαστικές. Ο ήχος του είναι μεν γνώριμος, αλλά η χρήση του ευρηματική, μακριά από τις παραδοσιακές, ακόμα και τις world συμβάσεις. Καθίστε λίγο και σκεφτείτε το: όλοι οι Αγγλοσάξονες καλλιτέχνες που έγιναν «μεγάλοι» αυτό ουσιαστικά δεν έκαναν; Έναν διαρκή, γόνιμο διάλογο με την παράδοσή τους, μέσα από τα φίλτρα και τις ανάγκες της δικής τους εποχής; Να τι κάνει και τους GravitySays_i σπουδαίους, ξεχωρίζοντάς τους από στρατιές μηρυκαστικών που, μη μπορώντας να βρουν πώς αλλιώς να παίξουν το παιχνίδι, μιμούνται τις διεθνείς τάσεις.
Χάρης Συμβουλίδης


Gravitysays_i ~ Part One (The Patterns Of Fraud, The Unshakeable Alibi,...)



Για αρχή, ας ξεκινήσουμε με τις βασικές συστάσεις. Ποιοί είναι οι Gravitysays_i και από πού προέρχεται, και φυσικά, τι σημαίνει τ’ όνομά σας;

Οι Gravitysays_i είναι οι: Μάνος Πατεράκης, Νίκος Ρέτσος, Άκης Παπαβασιλείου, Λευτέρης Βαρθάλης και Σπύρος Βρυώνης.  Τ’ όνομά μας, απλώς σημαίνει ότι η βαρύτητα έχει λόγο, σαν να είναι μια οντότητα. Κατά λέξη, σημαίνει «η βαρύτητα λέει_εγώ».


Πείτε μας κάποια λόγια για τον τελευταίο σας δίσκο. Ποιές οι βασικές διαφορές από το ντεμπούτο σας και πώς προέκυψε η πολύ ενδιαφέρουσα μίξη των παραδοσιακών οργάνων με το ηλεκτρονικό στοιχείο; Τέλος, μιλήστε μας για την θεματολογία των στίχων.

Οι διαφορές απ’ το ντεμπούτο καθορίζονται από το γεγονός ότι αυτό το άλμπουμ δουλεύτηκε εξ αρχής ως ενιαίο concept, θέλοντας να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος από την ίδια του την κουλτούρα. Μέσα απ’ αυτήν την αναζήτηση, προέκυψε η χρήση παραδοσιακών ήχων, γιατί ίσως έτσι αντιληφθήκαμε τη συναισθηματική φόρτιση που θέλαμε να δώσουμε, φέρνοντας «στοιχειωμένους» ήχους από το παρελθόν μας.


Για τον τελευταίο σας δίσκο γράφτηκαν, όχι αδίκως, πολλά και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια! Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς οι ίδιοι αυτή σας την προσπάθεια; Ειδικότερα για κάποιον που δεν σας γνωρίζει, πώς θα ορίζατε το μουσικό περιεχόμενο;

Εμείς πάντα κάνουμε και θα κάνουμε αυτό που ικανοποιεί τα αυτιά μας, Από εκεί και πέρα, ήταν μεγάλη μας χαρά που κάποιοι μας εκτίμησαν. Το μουσικό περιεχόμενο θα το χαρακτηρίζαμε progressive rock με μεσογειακά στοιχεία.


Ποιές οι διαφορές μεταξύ του «Σείριου», του προηγούμενου
label και του τωρινού, της Restless Wind; Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα προώθηση και αποδοχή του δίσκου;

Ήταν τιμή μας να μας συμπεριλάβει ο «Σείριος» στον κατάλογό του, αλλά παραμένει μια εκδοτική εταιρία. Η Restless Wind ήταν αυτή που ανέλαβε να μας βοηθήσει και πέρα από την έκδοση, στις συναυλίες και περαιτέρω. Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από την προώθηση και αποδοχή του δίσκου.


Ποιές θεωρείτε τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές ή μη επιρροές για την δημιουργία του “
The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud”; Επίσης, αναφέρετε 5 φετινούς δίσκους που έχουν «κολλήσει» στο cd player των Gravitysays_i. 
 
Οι σημαντικότερες επιρροές μας, είναι τα όσα έχουμε βιώσει μέχρι τώρα, οι εικόνες που αποτυπώθηκαν μέσα μας, οι ήχοι που μας έχουν αγγίξει, και, πραγματικά, δεν φτάνουν ούτε πολλές σελίδες για να αναφερθούν όλα αυτά. 


Ποιές είναι οι δυσκολίες -ή και οι ευκολίες, εφόσον υπάρχουν- που αντιμετωπίζει ένα συγκρότημα όπως εσείς, στην νέα ελληνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες;

Οι δυσκολίες είναι οι ίδιες όπως και πριν για εμάς ως συγκρότημα. Έτσι κι αλλιώς, όλα στον τρόπο που λειτουργούμε είναι DIY και, από εκεί και πέρα, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με όλους στην Ελλάδα.


Τί επιφυλάσσει το άμεσο «καλλιτεχνικό» μέλλον για τους
Gravitysays_i;

Οι συναυλίες θα συνεχιστούν και τον χειμώνα, ενώ, παράλληλα, θα δουλεύουμε και νέο υλικό

Χρήστος Δουκάκης

Gravitysays_i - part two



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου