Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

LACK OF AFRO - Jazz Soul Funk των 60s & 70s σε μοντέρνα έκδοση




Ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα Lack of Afro; Ένας Εγγλέζος 27χρονος ονόματι Adam Gibbons. Και τι πράττει στο ντεμπούτο του “Press On” τούτος ο φέρελπις νεανίας; Επιχειρεί και αυτός να αναστήσει το κλασικό seventies heavy funky, αλλά και soul, σκηνικό, κόβοντας και ράβοντας αναφορές, επιρροές, αναμνήσεις από σπόντα, παίζοντας, σαμπλάροντας και τραγουδώντας (όχι ο ίδιος αναγκαστικώς).


Lack Of Afro - When The Sun Goes Down




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH: LACK OF AFRO 14/12/11 // Kelly


O Βρετανός multi-instrumentalist και παραγωγός Lack Of Afro (κατά κόσμον Adam Gibbons) προσγειώνεται στα ελληνικά εδάφη για να παρουσιάσει την μαύρη μουσική του στις 5 Ιανουαρίου στο χώρο του θεάτρου Δίπυλον. Όμως πριν από αυτό απαντά σε μερικές από τις απορίες μας και μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο σύμπαν του.

Θεωρείς ότι ανήκεις σε κάποια συγκεκριμένη γενιά καλλιτεχνών;
Προσωπικά όχι, προσπαθώ να κάνω τα δικά μου πράγματα, αν και μπορώ να διακρίνω γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν να με εντάξουν σε ένα συγκεκριμένο είδος. Οι άνθρωποι αγαπούν τη μουσική σε «στεγανά» συγκεκριμένων στιλ – είναι στην ανθρώπινη φύση έως ένα βαθμό και καθιστά ευκολότερο να κατανοήσεις την μουσική.

Ποια η πιο αγαπημένη σου μουσική περίοδος και γιατί;
Τα 60s – είχαν τα πάντα. Μουσική, μόδα, ευκαιρίες. Πρέπει να ήταν μια τρομερή περίοδος να μεγαλώνεις.

Lack of Afro "Rusty"



Πώς προέκυψε η εμφάνιση σου στην Αθήνα; Ήμασταν στα άμεσα σχέδια σου, ως προορισμός;
Έχω παίξει στην Αθήνα μερικές φορές στο παρελθόν, πριν από μερικά χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βρεθήκαμε μαζί με την κοπέλα μου αυτό το καλοκαίρι στην Ρόδο για διακοπές, τόση λιακάδα! Αυτό είναι που αγαπάω στην Ελλάδα.

Ποιες οι ιδανικές συνθήκες για να γράψεις μουσική;
Ανακάλυψα ότι δουλεύω καλύτερα όταν έχω προθεσμίες, διαφορετικά τείνω να τα τραβάω τα projects. Εάν έχω κάποια συγκεκριμένη προθεσμία είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσω κάτι που να αξίζει τον κόπο. Εστιάζω καλύτερα έτσι. Μου αρκεί αυτό και ένα όμορφο και τακτοποιημένο στούντιο, αρκετό τσάι και ίσως μερικά μπισκότα…

Τι μέσα χρησιμοποιείς για τις συνθέσεις σου;
Χρησιμοποιώ το Logic 9 σε έναν Mac, συνήθιζα να χρησιμοποιώ το Acid Pro σε PC (τα πρώτα δύο μου άλμπουμ γράφτηκαν έτσι). Είμαι τυχερός που μπορώ να παίξω μερικά μουσικά όργανα και έτσι υπάρχουν μερικά γύρω στο στούντιο. Και άπειρα βινύλια, φυσικά.

Lack of Afro - Closer to me




Ποιοι άνθρωποι έχουν λειτουργήσει ως επιρροή για τα κομμάτια σου;
Οι ήχοι της jazz, της soul, της funk από δίσκους των 60s & 70s. Oι Atlantic, Motown, Stax. DJ Shadow, Madlib, Bonobo και πρόσφατοι δίσκοι των Quantic και Flevans.

Ο τρίτος σου δίσκος ήρθε στις αρχές αυτού του φθινοπώρου. Τι διαφορές διακρίνεις σε αυτόν, συγκριτικά με τις προηγούμενες δουλειές σου και τι συναντά ο ακροατής εκεί;
Με το "This Time" προσπάθησα να διερευνήσω ένα μέρος των τραγουδιών βασισμένο περισσότερο στις φωνές. Ξεκίνησα με το "My Groove Your Move", όπου υπήρχαν δύο με τρία φωνητικά κομμάτια εκεί και με αυτό το άλμπουμ ήθελα αυτό το στοιχείο να υπάρχει παραπάνω, δίνοντας μια καλύτερη ισορροπία. Τα φωνητικά, είναι που θα κάνει κάτι ακόμα περισσότερο και στο μέλλον.

Lack Of Afro - The Outsider



Πώς προέκυψε το όνομα Lack Of Afro;
Έχει περάσει τόσος καιρός… Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς το σκέφτηκα αυτό ή αν ήταν ιδέα κάποιου φίλου. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ήταν την περίοδο του πανεπιστημίου και χρειαζόταν ένα όνομα για μια εγγραφή και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το πραγματικό μου. To Lack Of Afro έμοιαζε να ταιριάζει απόλυτα αφού είμαι ένας λευκός που γράφει μαύρη μουσική. Οι λεπτομέρειες είναι λίγο θολές στην μνήμη μου τώρα.

Όταν σε ρωτάει κάποιος τι μουσική παίζεις, πώς σου αρέσει να απαντάς;
Εξαρτάται από το αν ξέρω το άτομο που ρωτάει και πόσα ξέρει αντίστοιχα αυτό για μουσική! Κανονικά συνήθως λέω «μια μίξη των νέων και των παλαιών». Αυτό τα συνοψίζει όλα αρκετά καλά φαντάζομαι.

Τι περιμένεις να συναντήσεις από τον κόσμο που θα σε υποδεχθεί στην Αθήνα;
Θέλω ο κόσμος να έχει ωραίες στιγμές και να απολαύσει τις μουσικές μέχρι τελικής πτώσεως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου